Dit klassieke stoofvleesgerecht is rijk en vol van smaak, perfect voor koude dagen. De combinatie van appelstroop, ontbijtkoek en speculaaskruiden geeft het vlees een warme en licht zoete smaak.
Ingrediënten:
- 1 kg rundersukade of sukadelappen
- 4 dl water
- 4 dl natuurazijn
- 6 laurierblaadjes
- 6 kruidnagels
- 8 jeneverbessen
- 3 uien, in halve ringen
- Roomboter
- 3 eetlepels appelstroop
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 kleine eetlepel speculaaskruiden
- 5 plakken verkruimelde ontbijtkoek
Voorbereiding (de avond ervoor):
Laat de rundersukade eerst op kamertemperatuur komen. Snijd de sukade of sukadelappen in blokjes van dezelfde grootte. Maak een marinade door het water, de natuurazijn, laurierblaadjes, kruidnagels, jeneverbessen en de in halve ringen gesneden uien te mengen in een schaal. Voeg de blokjes toe aan de marinade en zorg ervoor dat alles goed bedekt is. Dek de schaal af en zet deze een nacht in de koelkast, zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken.
Bereiding
- Smelt een flinke hoeveelheid roomboter in een stoofpan en braad hierin de stukken sukade rondom mooi bruin aan.
- Voeg de marinade toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur inkoken (reduceren).
- Voeg de appelstroop, bruine bastardsuiker, specualaaskruiden en de ontbijtkoek toe. Roer alles goed door het vlees en de saus heen, zodat de smaken mooi met elkaar vermengen.
- Zet het vuur laag en laat het stoofvlees langzaam garen. Zet de deksel op de pan, maar houd af en toe in de gaten of er voldoende vocht in de pan blijft en roer het gerecht voorzichtig door. Voeg indien nodig wat extra water toe om te voorkomen dat het aanbrandt.
- Na 4 tot 5 uur is het stoofvlees klaar. Breng het indien nodig op smaak met wat peper en zout. Verwijder voor het serveren de laurierblaadjes en de kruidnagels.
Harrie Hermans: “Wij eten het stoofvlees vanuit huis traditioneel met verse friet en een witloofsalade, echt een perfecte combinatie qua smaken”.