Deze klassieke erwtensoep, ook wel 'snert' genoemd, is het perfecte winterse comfort food. Het is een stevige, vullende soep die rijk is aan smaak en boordevol groenten en vlees zit. Serveer het met roggebrood en katenspek voor een complete, authentieke maaltijd.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 360 gram karbonades
- 2 speklapjes
- 225 gram rookworst
- 500 gram spliterwten
- 2 liter water
- 2 middelgrote uien
- 1 prei
- 900 gram knolselderij
- 180 gram wortelen
- 7½ gram verse tijm
- 1 gedroogd laurierblaadje
- Peper en zout naar smaak
Bereiding
- Doe de spliterwten, karbonades, speklapjes en water in een grote soeppan en breng dit aan de kook. Zodra de soep kookt, zet je het vuur laag en laat je het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen. Zorg ervoor dat je het schuim dat zich vormt regelmatig van de bovenkant van de soep afschept. Dit zorgt voor een heldere soep. Vergeet ook niet regelmatig de soep goed door te roeren, zodat de erwten niet aan de bodem gaan kleven en de soep niet aanbrandt.
- Terwijl de soep aan het pruttelen is, kun je beginnen met het voorbereiden van de groenten. Snipper de uien fijn en snijd de prei in dunne ringen nadat je deze goed hebt gewassen. Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes van ongeveer 1 cm groot. Doe hetzelfde met de wortelen: schil ze, snijd ze in de lengte in vieren en daarna in blokjes van 1 cm. Ris de tijmblaadjes van de takjes, zodat je alleen de blaadjes overhoudt.
- Voeg na de eerste 30 minuten de gesnipperde ui, prei, knolselderij, wortel, tijm en het laurierblaadje toe aan de soep. Roer alles goed door en laat de soep nog eens 30 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Breng het geheel op smaak met peper en eventueel een beetje zout.
- Haal de karbonades en speklapjes uit de pan. Laat ze even afkoelen en snijd het vlees vervolgens in kleine blokjes of trek het met twee vorken uit elkaar.
- Snijd de rookworst in plakjes en roer deze, samen met het gesneden vlees, door de soep. Laat de soep nog 15 minuten zachtjes doorkoken, zodat de rookworst goed kan opwarmen en zijn smaak aan de soep kan toevoegen.
- Controleer of de soep de gewenste dikte heeft. Als de soep te dik is, kun je een beetje extra water toevoegen. Wil je de soep juist dikker, laat deze dan zonder deksel nog iets langer pruttelen. Breng de soep tot slot nogmaals op smaak met peper en zout naar wens.